Ondernemers geremd door hoge erfbelasting

Ondernemers en familiebedrijven blijken flink last te hebben van de Nederlandse erfbelasting. Die is in Nederland fors hoger dan in andere landen om ons heen. Dit blijkt uit onderzoek van EY in bijna zeventig landen naar de reƫle belastingheffing bij bedrijfsoverdrachten.

In Nederland geldt een belastingdruk van 40%. Het onderzoek laat zien dat kinderen die het familiebedrijf overnemen gemiddeld 3,4% aan erfbelasting betalen. Het percentage hangt af van de totale bedrijfswaarde.

In de ons omringende landen is dat vrijwel overal lager. Volgens de onderzoekers is er een verband tussen ondernemingsactiviteiten en tarieven van de erfbelasting. Hoge(re) erfbelasting zit ondernemerschap in de weg.

Gelukkig maken andere fiscale faciliteiten bij de bedrijfsopvolging de appel voor de Nederlandse ondernemer minder zuur, maar de bestaande erfbelasting blijft een aantoonbaar obstakel.

Gezien de leeftijd van veel directeur-eigenaren van familiebedrijven, komen er op korte termijn veel bedrijfsoverdrachten aan. Het gaat daarbij om bedrijven van serieuze omvang. Veel grote Nederlandse staan genoteerd in de top 500, Nederland staat daarmee als klein land wereldwijd in de top vijf.

Wilt u meer weten over de erfrechtelijke aspecten van het overnemen of overdragen van een (familie)bedrijf? Bel ons voor het maken van een afspraak.