Fiscale valkuil bij financiering bouwkavel

De woningmarkt trekt weer aan, er worden weer veel bestaande woningen verkocht. Maar door zware concurrentie in de bouwsector is het bouwen van een nieuwe woning een stuk goedkoper geworden dan voor de crisis. Ook de prijzen voor bouwkavels zijn realistisch en de hypotheekrente is lager dan ooit. Of u nu een bouwkavel koopt als bestaande woningeigenaar of als starter, het is altijd prettig als de hypotheekrente over de lening waarmee de kavel betaald is fiscaal aftrekbaar is. Dat is niet altijd het geval!

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed onlangs een belangrijke uitspraak over dit onderwerp. Iemand had een bouwkavel gekocht terwijl het niet zeker was of er wel een bouwvergunning zou worden afgegeven voor het soort woning dat deze koper wilde gaan bouwen. De grond was weliswaar bouwrijp maar verder was er nog helemaal niets gedaan met het oog op toekomstige bebouwing. Om dat deze koper dacht slim te zijn was er met de verkoper afgesproken dat indien er geen bouwvergunning zou worden afgegeven, de koper de kavel weer aan de verkoper terug mocht leveren tegen dezelfde prijs als er voor betaald was.

De best wel prijzige kavel was door deze koper gefinancierd met een hypothecaire lening. Net als de belastinginspecteur was de rechter van mening dat er geen sprake was van het recht op hypotheekrenteaftrek. Zo werd het toch nog een dure grap voor deze koper aangezien er geruime tijd zat tussen de aankoop van de kavel en de gerechtelijke uitspraak. Naast de lasten voor de bestaande eigen woning moest dus ook de volledige rente over de “nieuwbouwlening” bruto betaald worden.

Deze zeperd had voorkomen kunnen worden als deze koper vooraf deskundig advies had ingewonnen. Conform de huidige fiscale regels moet er na de aankoop van een bouwkavel binnen 3 jaar een voor eigen bewoning bestemde woning op de kavel gebouwd zijn. In dit kader moet er sprake zijn van voorbereidingen met zichtbare resultaten met het oog op toekomstige bebouwing. De koper uit de hiervoor beschreven rechtszaak had beter met de verkoper kunnen afspreken de kavel pas af te nemen na het verkrijgen van de bouwvergunning of een harde toezegging van de gemeente dat de vergunning zal worden verstrekt.

Goede raad is duur zegt men wel eens, dit gaat niet altijd op. Heeft u plannen voor de aankoop van een nieuwbouwkavel neem dan gerust vooraf contact met ons op. Wij nemen dan de situatie met u door en behoeden u voor financiële en/of fiscale valkuilen.