Financiële crisis

Er is licht aan het eind van de tunnel voor de huizenmarkt. De Amerikaanse economie is op de weg omhoog, de aandelenkoersen zitten – ook in Nederland - weer enigszins in de lift. En er worden weer woningen verkocht. Weliswaar vooral in het starterssegment met koopsommen tot circa € 200.000, maar ook de verkoop van wat duurdere woningen zal waarschijnlijk weer op gang komen. Degene die zijn of haar woning aan een starter heeft verkocht, is nu in de markt om een ander (duurder) huis te kopen. En volgens de NVM zijn de woningprijzen gestabiliseerd en zullen niet verder dalen. Heeft u de kat uit de boom gekeken, nu is het tijd om te profiteren.

Praktisch iedere woondroom begint met een bezoekje aan de bank of hypotheekadviseur. Zij kunnen u vertellen wat u maximaal kunt lenen zodat u weet in welke prijsklasse u kunt gaan rondkijken. Hypotheekbanken zijn ook nu best bereid om u een lening te verstrekken, als uw financiële plaatje maar klopt. Banken zijn gek op zekerheid, uw inkomen moet voldoende zijn, de woning het liefst courant en in een prima staat van onderhoud. Verder vergroot u de kans op een hypotheek door wat eigen geld mee te brengen waardoor u geen zogenaamde tophypotheek nodig heeft.

Mogelijk heeft u spaargeld waarbij u ook het saldo van uw spaarloonrekening mag gebruiken. Zit u wat minder goed bij kas dan kunt u ook uw ouders eens vriendelijk aankijken, wellicht zijn zij bereid u een schenking te doen (bent u tussen de 18 en 35 jaar dan mogen uw ouders u - onder voorwaarden - eenmalig bijna € 50.000 belastingvrij schenken). Als u samen bent heeft u dubbele kans op royale (schoon)ouders, begin er eens voorzichtig over, niet geschoten is altijd mis.

Hulp van de overheid
Dan hebben we nog de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daar zijn banken dol op, aangezien de lening dan maximaal afgedekt is. Om de huizenmarkt weer vlot te trekken is de koopprijsgrens voor de NHG tijdelijk (tot 1 januari 2011) verhoogd tot € 350.000. Ook veel gemeenten hebben tijdelijke regelingen voor de woningmarkt, zo kunt u soms in aanmerking komen voor koopsubsidie of een starterslening waarbij u over een deel van de hypotheek de eerste jaren 0 procent rente betaalt (echt waar!). Ook bieden sommige gemeenten u een inkoopgarantie voor uw huidige woning tot 90% van de taxatiewaarde als u besluit een nieuwbouwwoning te kopen.

Bent u een van de vele aspirant kopers die nu nog geen ander huis durft te kopen in de angst om met het oude huis te blijven zitten, dan hebben we ook goed nieuws voor u. Op 1 januari 2010 wordt een nieuwe regeling van kracht waardoor het aantrekkelijker wordt om de nog niet verkochte woning tijdelijk te verhuren. Als u het huis voor bijvoorbeeld een jaar verhuurt, mag u daarna weer gewoon hypotheekrente aftrekken. Let er wel op dat u altijd toestemming tot verhuur aan uw bank vraagt, dit bent u verplicht volgens de hypotheekakte. Bij verhuur zonder toestemming van de bank kan de bank de lening opeisen. Daar zit u natuurlijk niet op te wachten. Probeer met uw tijdelijke huurders wel af te spreken dat zij eventuele kopers de woning laten bezichtigen, u kunt het huis dan gewoon te koop laten staan.

Kortom profiteer van de kansen die door de crisis zijn ontstaan, maar doe dit voor het te laat is.